Biztonság az üzleti igényekhez igazodva

Munkavégzésünk kultúrája az utóbbi másfél évben folyamatosan változik. A hibrid munkavégzés térhódítása – vagyis az irodai és az otthoni munkavégzés összeolvadása – megnehezítette a kiber és fizikai biztonság kérdését.

A Dimensional Research kutatása szerint az USA-ban az alkalmazottak 97%-a olyan változásokat szeretne az irodában, amitől biztonságosabban tudják folytatni a munkavégzést, míg a cégek 94%-a véli úgy, hogy a folyamatosan fejlődő technológia segítségükre lehet ennek a biztonságos munkakörnyezetnek a megteremtésében.

A megbízható környezet létrehozásához a legmegfelelőbb az a technológia, amelyben az összes eszköz egy átfogó, intuitív platformon keresztül garantál magas színvonalú élményeket az ügyfelek és az alkalmazottak részére.

Technológiai konvergencia

A 2000-es évek elején a telefon, videókamera, kamera, és zenei eszközök mind külön-külön voltak elérhetőek. Aztán jöttek az okostelefonok, melyek kényelmesen összehozták ezen eszközök funkcionalitását egyetlen platformban. Az alkalmazásfejlesztőknek és a rengeteg elérhető applikációnak köszönhetően azonban mára az okostelefonok is meghaladták eredeti képességüket és hasznosságukat – pénzügyeket intézünk, sportteljesítményt mérünk, online kvízeket töltünk ki a telefonunk segítségével.

Az informatikai biztonsági eszközök, például a következő generációs tűzfalak megakadályozzák a kiber támadásokat. A fizikai biztonsági eszközök, például a kamerák megvédik az épületeket, az abban tartózkodó embereket és az eszközeiket. Ahogy a videófelvételek, adatok, információk, alkalmazások és a legtöbb üzleti tevékenység is a felhőbe kerül, egyre inkább fontosabbá válik a fizikai és kiber biztonsági konvergencia előtérbe helyezése.

…amikor a kiber és fizikai biztonság is összeomlik

Sajnos vannak olyan helyzetek, amikor a fizikai és kiber biztonságot ellátó rendszerek olyan szorosan kapcsolódnak egymáshoz, hogy ha az egyik egységet támadás éri, az automatikusan magával vonzza a másik rendszer összeomlását is, mint ahogy ez a következő esetekben is történt:

  • A hackerek leállították egy épület felhő alapon működő kameráit, így egy általuk szervezett lopás észrevétlenül történt és rögzítés nélkül maradt.
  • A Ransomware vírus egy kórházi hálózaton az informatikai rendszer leállását okozta, késleltetve a digitális folyamatokat, mint például a beteg adatokhoz való hozzáférést, és a vizsgálatokat, ellehetetlenítve így az ellátását.

A nagyobb kockázatokon túlmenően az ilyen és ehhez hasonló esetek kivédését megnehezíti az, hogy a kiber és fizikai biztonsági rendszereket általában külön kezelik.

Biztonsági technológiák összekötve egy platformon

Az okostelefonok piacra dobásához hasonlóan a felhőalapú Meraki platformunk egyetlen intuitív felületen kezeli az adott vállalkozás IT és IoT eszközeit.
Az API-oknak és applikációinak köszönhetően gyorsan kezeli a biztonsági eseteket, melyekről átfogó elemzéseket készít – az összes eszköz működése így teljes harmóniába kerül! Hogy csak egy példát említsünk: az eszközkommunikáció és a videófelvételek alapból titkosítva vannak, a firmware pedig minden egyes alkalommal automatikusan frissül.

Ahogy James Segil, az Openpath elnöke a 2021 -es Meraki Network konferencián megjegyezte:

„Az IT nagyobb kényelmet nyújt a felhőben…segít kiküszöbölni a korábbi biztonsági technológiák szűk keresztmetszeteit.”

Napi IT feladatok elvégzése a Merakival

Hogy néz ki mindez a gyakorlatban? Lássunk, hogy telik egy napja Sam-nek, egy kórház IT menedzserének:

  • 8:00: Sam még otthon ellenőrzi a Meraki platformon a biztonsági és az SD WAN eszközök állapotát a lehetséges hibák, rendellenességek miatt.
  • 8:30: Sam megérkezik a kórház parkolójába, ahol az Meraki intelligens okos kamerák észlelik és beazonosítják a járműveket és az embereket, hogy kiszűrjék az esetleges betolakodókat.
  • 10:00: A várótermekben az okos kamerák a beépített applikációk segítségével lehetővé teszik a biztonsági személyzet számára az arcmaszk használatának gyors ellenőrzését.
  • 13:00: Sam kap egy figyelmeztetést a platformon keresztül, hogy a hűtőszekrényben lévő vakcinák 0 ° C alá süllyedtek; a Meraki szenzorok hőmérséklet-érzékelője valósidejű pillanatfelvételt küldött a Meraki okos kamerából, amelyen látható, hogy a riasztás oka egy nyitva felejtett ajtó volt.
  • 17:00: Sam befejezi a napi létszám és a kórházon belüli mozgások összesítését a V-App integráción keresztül a személyzet jelenléti ívének optimalizálása érdekében.

Összességében elmondhatjuk, hogy a Meraki számtalan módon segíthet biztonságos környezet kialakításában, hogy megvédje a vállalkozása számára fontos dolgokat.

Forrás: https://meraki.cisco.com/blog/2021/08/safe-environments-to-protect-what-matters/